Deal: dit is het glorieuze moment waarop alles samenvalt en je de onderhandeling afsluit. Dat wil zeggen: je sluit een deal of je besluit de gesprekken te beëindigen. In beide gevallen geldt dat een goede afsluiting het uiteindelijke doel van de onderhandeling moet zijn.

De meeste mensen denken dat het sluiten van een deal het enige is dat bij het onderhandelen van belang is. Het is echter uiterst belangrijk om uit te zoeken of je de deal moet sluiten en, als dat het geval is, hoe je ervoor kunt zorgen dat de overeenkomst naar tevredenheid wordt uitgevoerd.

Wat is een deal?

Er wordt een overeenkomst gesloten als beide partijen het in zoverre met elkaar eens zijn dat ze zich kunnen inzetten voor het uitvoeren van de overeenkomst. Om een afdwingbaar contract te sluiten, moet je overeenstemming hebben bereikt op de volgende vier punten:

 • Wat je krijgt
 • Hoeveel je betaalt voor hetgeen je krijgt
 • Hoe lang het contract geldig is
 • Wie de partijen van het contract zijn

Over alle andere aspecten kunnen later afspraken worden gemaakt.

 

Wanneer sluit je een deal?

Op de vraag “wanneer?” kunnen we een heel eenvoudig antwoord geven: snel en vaak. Sommige mensen lijken de deal niet te willen of niet per se te hoeven sluiten. Ze lijken een beetje op koeien die aan het herkauwen zijn. Ze gaan maar door en gaan maar door, verspillen enorm veel tijd en breien nooit een eind aan de gesprekken.

Probeer de onderhandelingen dan ook op elk geschikt moment af te sluiten. Hieronder noemen we een aantal goed herkenbare momenten waarop je dat kunt doen. Maak van deze mogelijkheden gebruik

 • Er ligt een acceptabele oplossing op de tafel
 • De andere partij wil de deal graag sluiten
 • Er is een definitieve deadline in zicht
 • Alle doelen van de onderhandelingen zijn bereikt
 • Je hebt geen betere alternatieven

 

Hoe sluit je een deal?

Oefen samen met een vriend, vriendin of familielid in de verschillende manieren om een deal af te sluiten. Hoe meer je eraan gewend raakt, hoe gemakkelijker het zal zijn om deze methoden te gebruiken bij serieuze onderhandelingen.

De drie manieren om de koop te sluiten of de onderhandelingen met succes af te ronden zijn vragen stellen, vragen stellen, vragen stellen.

Afsluiten door middel van koppelen

Koppelen helpt je bij het sluiten van de deal als je beland bent bij het laatste twistpunt en er geen compromis in zicht is. Koppelen houdt eenvoudigweg in dat je een eis van de tegenpartij koppelt aan iets dat jij wilt, zodat de deal toch kan worden gesloten.

Bezwaren uit de weg ruimen

Als je bij je poging de onderhandelingen af te sluiten stuit op een bezwaar, moet je zoveel mogelijk vragen stellen. Probeer voorzichtig een antwoord te vinden op de volgende vragen:

 • Geeft het bezwaar werkelijk aan wat de andere partij dwars zit?
 • Wat doet de andere partij als deze deal niet wordt gesloten. Wat is hun alternatief?
 • Kun je dat alternatief evenaren of overtreffen?

 

 

Nu je weet wat het geheim is van een goede deal is, kun je de vragen wat, hoe en wanneer in je voorbereiding mee opnemen. Je zult vaststellen dat het dan makkelijker wordt je einddoel te bereiken.

Bovendien is niets zo zalig als het gevoel te hebben aan het eind van de rit dat je alles uit de onderhandeling hebt gehald wat er in zat. Je hebt je ideale deal beet!

Ik wens je alvast veel succes bij je volgende deals,

Katrien

Jouw pad naar onderhandelingssucces

Ontdek de 7 belangrijkste stappen waarmee je aan zelfvertrouwen wint en je doelen haalt

You have Successfully Subscribed!